Freestyle lessen

Freestyle lessen in de omgeving van Brielle / Westvoorne door Pauline

Ben je ook op zoek naar een andere manier van omgaan met en trainen van je paard? Dan zijn FreeStyle lessen vast iets voor jou!

Freestyle lessen: achterwaarts met MisterVanaf het moment dat wij eigen paarden aan huis hebben, werd me duidelijk dat rijlessen op een manege je daar niet echt op voorbereiden. Bovendien kreeg ik al snel steeds meer behoefte om op een andere dan de traditionele manier met mijn paarden om te gaan.

Gelukkig heb ik (eindelijk!! na een lange zoektocht…) sinds een aantal jaren les om onze paarden (en mijzelf) te trainen via onder andere het Freestyle systeem. Omdat ik zo blij ben over de positieve veranderingen die dit mij brengt in de communicatie met mijn paarden, wil ik dit ook delen met anderen, om zo bij te dragen aan meer blije ruiters én paarden.

In 2014 / 2015 heb ik daarom de opleiding Freestyle Basisinstructeur niveau 1 gevolgd bij Emiel Voest en Chaja Kolthoff.

Vorm van de Freestyle lessen

De lessen die ik geef als Freestyle Basisinstructeur richten zich op de werkvormen vanaf de grond: Loswerken, Grondwerk en Werken aan de Dubbele Lange Lijnen, waarmee je een goede basis legt in de communicatie met je paard.

Het hoofddoel van mijn lessen is je te leren op een ontspannen en veilige manier gehoorzaamheid en vertrouwen op te bouwen, waardoor je vooral met meer plezier kan trainen met je paard. Wederzijds vertrouwen is belangrijk, zodat jij geen onnodige spanning opbouwt en zodat je paard jouw aanwijzingen ook echt durft op te volgen.

De lessen worden in principe in de vorm van privélessen gegeven. Je werkt hierbij met je eigen paard of pony. Lessen vinden plaats bij jou thuis of op je ‘eigen’ stal of manege. De lessen kunnen bestaan uit (een combinatie van) Loswerken, Grondwerk en Werken aan de Dubbele Lange Lijnen. Voor het Loswerken en voor het starten met de Dubbele Lange Lijnen moet er een afgezette ruimte beschikbaar zijn, waar het paard los kan lopen.

Voor het volgen van Freestyle lessen hoef je geen ervaring met paarden of paardrijden te hebben (het mag natuurlijk wel). Wanneer je geen eigen paard hebt kan je les krijgen bij mij thuis, met één van mijn paarden (dit geldt voor het Loswerken en Grondwerk).

Tarief

De lesprijs is 25 euro voor een les van een uur. Voor reiskosten geldt dat de eerste 10 km (vanaf Tinte) bij de lesprijs is inbegrepen, daarbuiten 30 cent per km.

Wil je graag eerst eens zien wat het werken met je paard / pony vanaf de grond volgens het Freestyle systeem inhoudt, dan ben je altijd welkom om te komen kijken hoe ik train met één van onze paarden.

Neem contact op met mij (Pauline) per telefoon: 06-44162606 of EMAIL voor meer informatie of om een lesafspraak te maken.

Het Freestyle systeem: wat houdt dat in?

Het Freestyle systeem is een trainingsmethode voor zowel de mens als het paard. Deze methode is ontwikkeld door Emiel Voest en is gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen van het paard. Als je zowel in de dagelijkse omgang als in de training rekening houdt met hoe je paard de wereld ervaart, kan je een goede band met hem opbouwen en is het makkelijker hem te helpen bij dingen die hij moeilijk of eng vindt.

Freestyle systeem - de basis trainingspiramideHet Freestyle systeem bestaat uit een aantal trainingsvormen die op een logische manier op elkaar volgen. Het uiteindelijk doel – de top van de trainingspiramide – is in principe het paard op een verantwoorde manier voor te bereiden op het rijden (in welke vorm dan ook).

Om de voor het rijden benodigde gehoorzaamheid en het vertrouwen te bereiken, richt de trainingsopbouw zich op het verkrijgen van respect, het leren wijken voor (fysieke) druk en het aanleren van de juiste balans.

De natuurlijke houding en balans van paarden is niet geschikt om een ruiter goed (dus met behoud van de gezondheid van de rug van het paard) te kunnen dragen. Het aanleren van de zogenaamde ‘rijtypische’ houding zorgt in eerste instantie voor onbalans, en dat voelt voor een paard als levensbedreigend eng. Daarom wordt er in het Freestyle systeem veel aandacht besteed aan de ‘rijtypische’ balans van het paard.

Loswerken

Loswerken is het trainen van een loslopend paard vanaf de grond, in een afgesloten – liefst vierkante – ruimte van ca. 15 x 15 m.
 
Freestyle lessen - LoswerkenIn eerste instantie leer je hierbij je eigen lichaamstaal effectief te gebruiken, en daarmee basiscontrole te krijgen en te houden over de looprichting en loopsnelheid van het paard.

Vervolgens kan je met deze basis leren te werken aan de verbetering van de balans, conditie en spieropbouw van het paard. Met Loswerken bevorder je de vertrouwensrelatie, de communicatie mens – paard en de acceptatie van de mens als leider.

Grondwerk

Grondwerk is het trainen van een paard vanaf de grond, door middel van lichaamstaal, gecombineerd met aanwijzingen via een leadrope en touwhalster.
 
Freestyle lessen - GrondwerkHet doel van grondwerk is het aanleren van basisgehoorzaamheid aan de hand en het aanleren van wijken voor fysieke druk. Dit doen we in eerste instantie door simpele, maar heel effectieve basisoefeningen: rechtuit leiden, volgen naar links en naar rechts, halthouden en achterwaarts gaan.

Vervolgens gaan we aan de slag met gevorderde oefeningen, als voorbereiding op de verdere training van het paard, zoals het werken aan de dubbele lange lijnen en het rijden, maar ook bijvoorbeeld het trailerladen. We doen dit onder andere door middel van schrik- en obstakeltraining en de basis van rechtrichtende oefeningen aan de hand.

Werken aan de Dubbele Lange Lijnen

Werken aan de Dubbele Lange Lijnen is het trainen van een paard vanaf de grond, door middel van lichaamstaal gecombineerd met 2 lange lijnen, een longeersingel en een halster of hoofdstel (met leerbit of bitloos).
 
Freestyle lessen - Dubbele Lange LijnenOok hierbij zijn weer twee fasen te onderscheiden. We beginnen met het opzetten, waarbij zowel jijzelf als het paard vertrouwd raakt met de gebruikte materialen en jij leert er op een veilige manier mee te werken.

Vervolgens kunnen we het werken aan de Dubbele Lange Lijnen gebruiken om de teugelhulpen aan te leren, de (rijtypische) balans van het paard te verbeteren en meer draagkracht te ontwikkelen. Hiervoor zullen we zowel in de centrumpositie (met het paard op de cirkel) als in de menpositie werken. In de menpositie werken we behalve aan de verticale balans ook aan het vergroten van het zelfvertrouwen van het paard (doordat we buiten het gezichtsveld van het paard lopen) .