Natuurlijke supplementen

Natuurlijke supplementen voor paarden, pony’s, …

Zit je paard / pony of ander dier niet helemaal lekker in z’n vel? Of is je ruwvoer (gras en/of hooi) niet van optimale kwaliteit? Heb je je dier antibiotica of chemische wormenkuur moeten geven? Wij leveren een aantal natuurlijke supplementen die behalve voor paarden en pony’s, ook geschikt zijn voor ander vee en erfdieren:

 

Bio-Chi grazers

Geschikt voor paarden, ezels, geiten, schapen, lama’s, alpaca’s, koeien, herten en varkens.
Natuurlijke vitaminen en mineralen voeding / kruidenbooster.

Bio-Chi is gemaakt van 100% biologische en biologisch-dynamische grondstoffen. Het is rijk aan natuurlijke, organisch gebonden vitaminen en mineralen, welke dus volledig opgenomen kunnen worden. Bio-Chi is koud geperst (zonder melasse) voor behoud van de hoge kwaliteit.
Samenstelling: Oliekoek van mariadistel, kummel, bernagie, druivenpit, hennep en diverse noten; fruit, groenten, kruiden, specerijen en bierbostel.

De kruiden en specerijen zijn toegevoegd om de spijsvertering te activeren, en hebben ook een anti-parasitaire werking. We hebben al geconstateerd dat dieren met overgewicht zelfs afvallen door de booster!
De dieren zijn er gek op. Dus ook zeer geschikt als beloning (bijv. bij clickertraining), maar: het is geen snoepje dus overdoseer niet!!! (wil je toch wat meer geven, kies dan voor de Bio-Treats)

Gebruik:
Onderhoud gezonde dieren: 3 dagen achter elkaar geven en vervolgens 4 dagen niet.
Onderhoud dieren met lichte gezondheidsklachten: 4 dagen achter elkaar geven en 3 dagen niet.
Voor dieren die echt een positieve boost kunnen gebruiken: Gedurende enkele weken / maanden dagelijks geven.

Zorg dat de dieren altijd voldoende kunnen drinken naast Bio-Chi!

 

Bio-Treats – NIET LEVERBAAR

Geschikt voor paarden & pony’s, ezels, knaagdieren, papegaaien en andere dieren

Een veel gestelde vraag: Wat kan ik mijn dier het beste als verantwoorde beloning of extraatje geven? (bijvoorbeeld als je aan clickertraining doet). En het antwoord was tot nu toe: geef gewoon een stukje wortel of appel. Enig nadeel: je kan het niet te lang in je jaszak laten zitten.

Maar: als afgeleide van de Bio-Chi’s (volledig natuurlijke vitaminen en mineralen voeding / kruidenbooster) heeft Bio-Ron nu de Bio-Treats aan het assortiment toegevoegd!

De Bio-Treats worden gemaakt van een deel van de grondstoffen die ook voor de Bio-Chi’s worden gebruikt, maar de kruiden zijn vervangen door extra groenten en granen. Het resultaat: goed snoep boordevol essentiële vetzuren en natuurlijke vitaminen en mineralen.

De Bio-Treats bestaan uit 100% biologische en biologisch-dynamische grondstoffen, en worden koud geperst (zonder melasse) voor behoud van alle waardevolle voedingsstoffen.
Samenstelling: spelt, gerst, luzerne, oliekoek (mariadistel,
 bernagie, kummel, druivenpitten, hennepzaad en diverse noten), tomaat, wortel, rode biet, peterselie en verder niets.

 

Multi-task (EM)

Multi-task is een kant en klaar micro-organismenpreparaat dat, zoals de naam al zegt, heel veel toepassingen kent. Het is gemaakt van gevitaliseerd water, EM (Effectieve micro-organismen), kruiden en biologische melasse. In iedere verpakking zitten bovendien wat grijze EM-keramiek pijpjes die daarna voor watervitalisatie gebruikt kunnen worden.

Multi-task is gebaseerd op EM (effectieve micro-organismen). EM bevat een selectie van vrij in de natuur voorkomende micro-organismen, waaronder melkzuurbacteriën, gisten en schimmels.
Toepassing van EM zorgt in allerlei omgevingen voor een gunstig microbiologisch evenwicht, waardoor “slechte” micro-organismen (zoals ziekmakende schimmels en bacteriën) geen kans krijgen.

Gebruik:
Een paar druppels toevoegen aan het voer, voor gebruik als probiotica (zie hieronder bij “Bokashi” voor de werking hiervan).
Of: Verdunnen met water (liefst geen kraanwater, want het daarin aanwezige chloor doodt micro-organismen) en vernevelen:
voor behandeling van vacht en dierverblijven, composteren, schoonmaak: 1:20 tot 1:100 (zie dosering op de verpakking);
voor behandeling van bodem (zie ook bij weidebeheer): 1 liter per hectare, 5x per jaar.

Essentiële micro-organismen werken bij regelmatig gebruik.
Multi-Task na openen binnen 8 weken opmaken.

 

Bio Bokashi voor paarden

Het voeren van Bokashi is de eenvoudigste manier om je dier(-en) van gezonde micro-organismen te voorzien. Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal.
Bio-Ron Bokashi bestaat uit biologische granen, lijnzaad, wortel, aardpeer, zeezout en rietsuikermelasse, gefermenteerd m.b.v. essentiële micro-organismen (EM). (NB: de melasse wordt tijdens de fermentatie grotendeels verbruikt door de micro-organismen.)

Als pro-biotica zorgt de bokashi voor het stimuleren van de darmflora. Hierdoor verbetert de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Dit leidt o.a. tot minder voerverbruik en minder mest, verhoging van de natuurlijke weerstand, gezonde huid en vacht, vitalere dieren.

 

Biologisch lijnzaad

Dit biologisch lijnzaad is bruin lijnzaad met een hoge Bovis / levenskracht waarde. Lijnzaad, het zaad van vlas, bevat zeer veel vezels (ongeveer 25%) en omega-3 vetzuren. Hierdoor is het zeer gezond voor de spijsvertering en voor de kwaliteit van hoeven, vacht en huid.

Gebruik:
Lijnzaad kan ongekookt worden gegeten, geef bijvoorbeeld tijdens de rui een paar handjes door het voer.

Ook is lijnzaad zeer geschikt om zand uit de darmen te verwijderen. Maak hiervoor een slobber door 200 à 500 gram lijnzaad toe te voegen aan 1 liter kokend water; laat dit na enige minuten al roerend doorkoken, goed afkoelen. Altijd dezelfde dag voeren om alle waardevolle stoffen te behouden en de vorming van blauwzuur te voorkomen. Geef de lijnzaad-pap gedurende enkele dagen door het voer gemengd.

 

Sanofor Veendrenk

Veendrenk is een bodemproduct, bestaande uit verteringsresten van bloemen, kruiden, grassen en vruchten. Het is een absoluut zuiver natuurproduct.

Te gebruiken voor verbetering van huid en vacht (o.a. bij jeuk, schilfers en eczeem), stimuleren van de spijsvertering, ontlasten van de lever door het binden van afvalstoffen, verhoging van de weerstand.

 

Himalaya liksteen

Een liksteen dient voor aanvoer van natrium. Dit is het enige mineraal dat paarden niet voldoende binnen krijgen als ze uitsluitend ruwvoer (gras en/of hooi) van goede kwaliteit eten. De Himalaya liksteen is een zeer pure vorm van liksteen, hij bestaat voor 39% uit natrium (wat het maximaal mogelijke gehalte is).

Omdat de natriumbehoefte voor ieder paard anders is, is de beste methode om één of meer likstenen beschikbaar te stellen. Ieder dier kan dan zelf, aan de hand van zijn natuurlijke behoefte, zoveel van het zout likken als hij op dat moment nodig heeft. Het is daarom ook belangrijk dat een liksteen naar zout smaakt, en niet bijvoorbeeld kunstmatig zoet is gemaakt (door toevoeging van melasse of andere smaakjes). Een paard zal door zoetige smaakjes aan de liksteen al gauw meer natrium binnen krijgen dan gezond voor hem is.

 

Keltisch zeezout / zeemineralen / sel gris

Zeezout kan je geven voor extra aanvoer van mineralen (kan met name wenselijk zijn als het gras en/of hooi van wat mindere kwaliteit is).

Keltisch zeezout is onbewerkt handmatig gewonnen zuiver zeezout uit het zuiden van Bretagne, volgens duizenden jaren oude Keltische methode. Dit zout noemt men sel gris; het is het bijproduct van het beroemde fleur de sel. Sel gris betekent grijs zout, grijs vanwege de kleideeltjes die erin zitten. Het is zeer zuiver en bevat meer dan 100 metalen- en mineralenelementen.

Zeezout kan je aan een extra watervoorziening toevoegen (1 tot 3 gram per liter), als een soort vloeibare liksteen. Uiteraard NAAST het gewone drinkwater, zodat de dieren zelf kunnen kiezen.

 

IJslands zeewier

IJslands zeewier kan je geven voor organische toevoer van extra mineralen en metalen (kan met name wenselijk zijn als het gras en/of hooi van wat mindere kwaliteit is).
Het zeewier is grof gehakseld en daardoor minder gevoelig voor oxidatie dan fijnere kwaliteiten die in de handel zijn.

Geef het de dieren als keuzemogelijkheid door een emmertje ergens op te hangen en daar regelmatig een handje zeewier in te doen.
Als het minder gegeten wordt en verkleurt (het roest dan) kan het op de composthoop of over het land gestrooid worden, daarna weer verse zeewier aanbieden. Of: 1 à 2 eetlepels over het voer strooien.

 

Moeder Aarde

Moeder Aarde is een mengsel van actieve bentoniet klei, lava en oesterkalk.
Je kan het geven voor correctie van de C/P verhouding, verlaging van de zuurgraad, binding en afvoer van afvalstoffen: 1 à 2 eetlepels over vochtig gemaakt voer strooien.

Gebruik van Moeder Aarde is aan te bevelen als bijvoorbeeld het ruwvoer geen kalkrijk kruidenhooi en/of -gras is, dieren kuilvoer krijgen, op zure gronden staan of onregelmatige mest hebben.

 

Gebruiksadvies, prijzen en levering van natuurlijke supplementen

Alle hier beschreven natuurlijke supplementen worden door ons geleverd. Bekijk ook ons algemeen voeradvies paarden voor tips over het gebruik van de supplementen voor paarden en pony’s.
Zie onze prijslijst voor alle produkten, verpakkingsgrootten en prijzen. Neem contact met ons op per telefoon of email voor meer informatie of een afhaalafspraak.

Onze leverancier Bio-Ron biedt een uitgebreider assortiment aan natuurlijke supplementen. In overleg / op bestelling kunnen ook de andere producten door ons geleverd worden. Denk bijvoorbeeld aan Bio-Bokashi voor diverse andere diersoorten, Colosan, Verm-X kruidenmix tegen wormen en meer.

 

Print Friendly, PDF & Email